Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elisabeth

2009.10.23

Kép

Elisabeth
 
„Nem táncolt úgy a Halállal senki, mint Elisabeth…..”
 
               Talán nincs is olyan ember, aki ne kedvelné a történelem egyik legnagyszerűbb nőalakját, Ferenc József feleségét, a bajor származású Erzsébetet, Ausztria császárnéját, Magyarország királynéját. A gyönyörű Sissi szépségével, kedvességével és veleszületett diplomáciai érzékével emberek sokaságát bűvölte el a 19. században, köztük az egész magyar népet is, nem utolsó sorban azért, mert köztudott volt róla, hogy nagy mértékben szimpatizált a magyar nemzettel.  Rengeteg „rajongója” van még ma, a 21. században is, nem csoda hát, ha legendás élete sokakat megihletett és a musical világát is meghódította.
                                                             
             A Budapesti Operettszínház művészei már 1996-ban bemutatták az Elisabeth című zenés produkciót Szegeden, amelyet a közönség azonnal a szívébe zárt és sikere az évek múltával sem lett kisebb, sőt. Most, 13 év elteltével is rengeteg nézőt vonz a színház falai közé.
A musical bemutatja Sissi életének főbb mozzanatait 16 éves korától haláláig. Tanúi lehetünk, ahogyan Bad Ischl-ben Ferenc József visszautasítja Helénét, Sissi nővérét, akit feleségül szántak neki anyáik, és helyette a tüzes, béklyókat nem tűrő Elisabethet emeli maga mellé a trónra. Azután következnek a bécsi évek, megszületnek a gyerekek, akiket Zsófia főhercegné, a zord anyós sorra elvesz Sissitől, és áthelyezi őket a kastély túlsó szárnyába, nevelésükbe sem enged beleszólni.  
A boldogtalan császárné ahogy távolodik férjétől, úgy vonzza egyre nagyobb erővel a Halál, erőt vesz rajta a betegség, orvosai tanácsát megfogadva több hónapot tölt Madeirán, majd Korfu szigetén.  
A levegőváltozás azonban nem segít, a megtört asszony végül enged a Halál vonzásának: örökre úrnője lesz az éjben.
 
 
             Kép  Janza Kata királynői kisugárzásával e néhány év elteltével is méltó Elisabeth, minden mozdulatából az az elegancia árad, amely minden bizonnyal Sissit is jellemezte. Hitelesen alakítja az engedetlen fiatal lányt, a szerelmes ifjú feleséget, a büszke, de boldogtalan anyát és végül a megfáradt asszonyt, aki emelt fővel hagyja ott a létet és adja át magát a Halál megsemmisítő csókjának. Egyik legszebb szólója az Az már nem én lennék című dal, megindító vallomás, melynek dallama halálakor is visszatér, mintegy jelképezve azt a tényt, hogy a királyné élete végig hű maradt önmagához, még ha rögösnek is bizonyult ez az út.
A szerep talán legnagyobb kihívása, hogy a történet a fiatal, szinte gyermek Sissitől az idős asszony haláláig ível, egy egész élet állomásait kell színpadra vinni, mindez remekül sikerül Janza Katának, bár kétségtelen, hogy az ifjú császárnét hitelesebben alakítja, mint a tizenéves kislányt.
 
             Szabó P. Szilveszter, „Őfelsége, a Halál”, tőle nem szokatlan módon első perctől fogva betölti a színpadot. Kíméletlen és kérlelhetetlen, talán épp ezen tulajdonságai miatt oly vonzó.  Félelmetes Halált alakít, aki végig Elisabeth nyomában jár, hiszen nemcsak hóhér, de hősszerelmes is… Magával viszi Zsófiát, a fiatal Rudolf főherceget és végül királynőjét – Sissi sorsa beteljesedik, az utolsó táncot Őfelségével kell eljárnia. Kép  
                                                                           
            Kép Egyedül Ferenc József az, akinek még hosszú évekig élnie kell, felesége és édesanyja nélkül, akik meghatározták egész életét. A császár karaktere kettős: kemény, hiszen édesanyja már kiskorától belénevelte: „Légy jég! Légy kő!, -  Zsófia főhercegné nézetei szerint uralkodni csak vasszigorral, kemény kézzel  lehet. A zord páncél azonban érző, szerelmes szívet rejt, Sissi mindennél fontosabb volt számára, érthető, hogy összetört, amikor az asszony már úgy látta, számukra nincs többé közös út, közös jövő. A Mint két gálya című duettben már a megtört császár fájdalma szólal meg. Bereczki Zoltánt láthatjuk az uralkodó szerepében, aki nagy átéléssel hozza ezt az igazán összetett figurát. A történelemkönyvekből ismert szigorú Ferenc József Bereczki Zoltán alakításában átalakul, a császár érzékenyebb oldaláról mutatkozik be.
 
 
             Az egyetlen, aki igazán közel állt Sissihez, a fia, Rudolf volt. Dolhai Attilától már nem áll távol ez a szerep, hiszen a Rudolf című musical címszerepében évek óta sikere van. Ebben a musicalben Rudolf karaktere kissé háttérbe szorul, de  kiderül róla, hogy érzékeny lelkű és lázadó, akárcsak az édesanyja. Már gyermekként hívogatja a Halál, de csak évek múlva ragadja végleg magához. A Nagyot nőtt az árnyék című duett a darab egyik kiemelkedő jelenete, amelyet nem sokkal később Rudolf főherceg szívbemarkoló halála követ. Kép
Dolhai Attila ebben a darabban is, akárcsak a Rudolfban, mély átéléssel alakítja a vívódó trónörökös karakterét.                 
                                                              
                
 
         A színen végig jelen van Luigi Lucheni, vagyis Földes Tamás, aki nemcsak Elisabeth gyilkosa, de a narrátor szerepét is ő tölti be a darabban. Az ő figurája biztosítja, hogy a néző mindig pontosan tudja, hol és melyik évben járunk éppen. Szerepe nemcsak tényközlésre szorítkozik, van benne valami ördögi, ahogy kommentálja az eseményeket – végül egyetlen szúrással végez Sissivel.
Elisabeth végleg átadja magát a Halálnak, aki egy hátborzongató csókkal szakítja el őt az élettől. Kép
 
 
 
„ Hol bíztam, hol sírtam
Volt sok könny, meg sok derű,
A világ nem értett, mert magamhoz voltam hű.
Ha bűn volt,
Ha erény,
A titok az enyém,
Mert így vagyok csak én..”
 
 
 
A főbb szerepekben:
 
Elisabeth – Janza Kata
A Halál – Szabó P. Szilveszter
Ferenc József – Bereczki Zoltán
Luigi Lucheni – Földes Tamás
Zsófia – Molnár Piroska
Rudolf – Dolhai Attila
 
 
Zene: Sylvester Lévay
Szöveg: Michael Kunze
Magyar szöveg: Müller Péter Sziámi
Koreográfia: Duda Éva
Jelmez: Velich Rita
Díszlet: Szegő György
Rendezte: Kerényi Miklós Gábor
 
 
 
 

2009.05.20.                                          Lengyel Orsolya

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Elisa

(Orsi, 2009.11.15 21:03)

Köszi, örülök, hogy tetszett, olvasd el az Elisabeth Szegeden címűt is, az konkrétan a szabadtéri előadásról szól, kicsit más, mint a színházban. Ha teheted, mindenképp menj el a Dóm térre megnézni egy darabot, mert fantasztikus a hangulata:)

...

(Marietta, 2009.11.14 16:41)

Nagyon érdekes a beszámolód, idén sajnos nem lehettem ott, de azt hiszem jovőre mindenképpen a Dóm téren van a helyem!

üdv., Marietta